1-) Yapı Kayıt Belgesi Nedir?
İmar Barışı kapsamında değerlendirilmiş olan yapılar için oluşturulacak belgedir.
2-) Yapı Kayıt Belgesi kalıcı İmar hakkı sağlar mı?
– Yapı Kayıt Belgesi İmar açısından ekstra bir hak sağlamaz, müktesep oluşturmaz. – Yapı kayıt belgesi düzenlenen yapıların yenilenmesi durumunda yürürlükte olan imar mevzuatı hükümleri uygulanır.
3-) İmar barışı kat irtifak tapusu olup kat mülkiyeti tapusu olmayan mağdurları da kapsayacak mı?
Evet, Yapı Kayıt Belgesi alındıktan sonra bütün maliklerin muvafakati ile kat mülkiyetine geçiş yapılabilecektir.
4-) Çeşitli sebeplerden dolayı iskân alamamış yeni yapılar da bu süreçten faydalanabilecek mi?
Evet, 31.12.2017 tarihinden önce yapılmış olması kaydıyla bu yapılar da Yapı Kayıt Belgesi alarak, kat mülkiyetine geçiş işlemlerine başlayabilecekler.
5-) İmar mevzuatı dışına çıkan yani fazla kat ve daire yapan Yapı Konut Kooperatifleri bu yeni yasadan faydalanacak mı?
Evet, bu yapılar da imar barışı kapsamında Yapı Kayıt Belgesi alabilecekler.
6-) Örneğin imarı 4 kat olan bir yerde ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı olarak 5.kat yapılmış ve 5.kat için Yapı Kayıt Belgesi alındığında, yapının yıkılıp yeniden yapılması durumunda yeniden 5 katlı yapı yapılabilecek mi?
Yapı yıkılıp yeniden yapıldığında, mevcut imar mevzuatı hükümleri uygulanacaktır. Yani 4 kat geçerli olacaktır.
7-) İskânlı olan yapının, herhangi bir bağımsız bölümüne ait balkon kısmına yapılan eklenti de imar barışından faydalanacak mıdır?
Evet, Bağımsız bölüm alanı + eklenen kısmın alanı üzerinden Yapı Kayıt Belgesi alınabilecektir.
😎 Konut olarak yapılmış bir yapının bir kısmı ticaret olarak kullanılması durumunda Yapı Kayıt Belgesi nasıl alınacak?
Konut ve ticaret olarak kullanılan alanlar ayrı ayrı beyan edilecek ve bu beyana göre Yapı Kayıt Belgesi bedeli hesaplanacak. Hesaplanan toplam bedelin Konutlar %3’ü, ticaride %5’i olacak şekilde ödeme yapılarak Yapı Kayıt Belgesi alınabilecek.
9-) İmar Barışından tapusu olmayan gecekondular da faydalanacak mı?
Evet, bu yapılarda imar barışı kapsamında Yapı Kayıt Belgesi alabilecekler.
10-) Başkasından kiralanmış arsa/tarla üzerine yapılmış olan yapı imar barışı kapsamında değerlendirilecek mi?
Hayır, üçüncü şahıslara ait taşınmazlar üzerine yapılan yapılar kapsam dışındadır. Ancak gayrimenkulün sahibi tarafından Yapı Kayıt Belgesi alınabilir.
11-) Güneş Enerjisi Santralleri (GES) İmar barışı kapsamında mıdır?
Evet, bu yapılarda imar barışı kapsamında Yapı Kayıt Belgesi alabilecekler.
12-) Prefabrik yapılar imar barışından yararlanabilecek mi?
Evet, bu yapılarda imar barışı kapsamında Yapı Kayıt Belgesi alabilecekler.
13-) Tapu tahsis belgesi olan yapılar da İmar Barışından faydalanabilecek mi?
Tapu tahsis belgesi olan yapılar da İmar Barışından faydalanabilecektir.
14-) Yapı Kayıt Belgesi kalıcı İmar hakkı sağlar mı?
Yapı Kayıt Belgesi İmar açısından ekstra bir hak sağlamaz, müktesep hak oluşturmaz. Yapı kayıt belgesi düzenlenen yapıların yenilenmesi durumunda yürürlükte olan imar mevzuatı hükümleri uygulanır.
15-) İmar Barışından önce alınmış yıkım kararları ve idari para cezaları ne olacak?
İmar Kanunu’na göre alınmış yıkım kararları ve idari para cezaları iptal edilecektir.
16-) Sosyal donatı alanlarında bulunan yapılar İmar Barışından faydalanabilecek mi?
Sadece hazineye ait sosyal donatı için kesin tahsisli araziler üzerinde bulunan yapılar İmar Barışından yararlanamaz. Planda sosyal donatı olarak gösterilen fakat kesin tahsisi yapılmayan alanlarda bulunan yapılar için başvuru yapabilecektir.
Not: Çevre ve Şehircilik Bakanlığı web sayfasından temin edilmiştir.
http://imarbarisi.csb.gov.tr/sss
İmar barışı için başvuru yapmak istiyorum. 2 katli, birbirine yapışık 4daireli müstakil konutlardan oluşan Yazlık bir sitede oturuyoruz. İskanımız yok. Ancak arsa kendi mülkümüz. Metrekareyi aşan 40 m2 veranda( sadece üzeri kapalı), 10 m2 giriş önü pimapenle kapatildi ve 10 m2 üst kat ilave oda olarak metrekare aşımı yapmış bulunmaktayiz. İmar barışi için başvururken toplam ev m2 si 132 m2 oluyor. Ancak arsa tapumuz bulunduğu için arsa üzerinden çıkan ceza yı ödememiz gerekiyor mu? Bilgi verebilirseniz çok sevinirim. Teşekkürler.
Merhaba Banu hn.,
Binanın kat irtifakı var mı? Yani ruhsat alınmış mı site yapılırken? Sitenin iskanı hiç mi yok yoksa ferdi iskan mı yok? Arsa üzerinde nasıl bir ceza var? Yapı tatil tutanağı mı tutulmuş? Bunlara cevap verebilirseniz daha doğru bir çözüm yolu bulabiliriz.
Genel olarak ise şunları söyleyebilirim, burası site olduğu için tüm maliklerin birlikte başvuru yapması gerekir. Eğer ilaveler ortak alan da yer alıyorsa yapılacak olan çizimleri tüm maliklerin onaylaması gerekir. Normalde yapacağınız ödemeler arsa payınız ve ilave ettiğiniz alan üzerinden hesaplanacak ama burada hiç iskan yok ise tüm bina alanı üzerinden harç ödeyeceksiniz. (Arsapayı+Bina). Eğer ceza yapı tatil tutanağı ile ilgili ise cezalar ise alınmayacak.
Umarım faydalı olmuştur.
Dedemize ait olduğunu bildiğimiz Balıkesir ili Gönen ilçesine bağlı Koçbayır köyünde yaklaşık 1.200 m2 lik tarlamızın üstüne 30 yıl önce 120 m2 lik dubleks bir ev yaptırdık. Evimizin su ve elektrik faturalarını yıllardır ödemekteyiz. Ev köyde olduğu için ruhsat projesine başvurma ihtiyacı olmayacağını düşünmüştük. İmar affı çıkınca başvuru yapabiliriz diye düşündüm. Ancak bu vesile ile annemden öğrendim ki aslında bu tarlanın kayıdı yok ve Sarı Alan olarak gözüküyor. Yıllardır tüm köylülerce de bize ait olduğu söylenen bu arsayı ve evin kaydını bir şekilde resmileştirmek isteriz. Eğer doğru yöntem bu olacak ise; sarı alanı tapulu arsamız olarak satın alabiliriz, akabinde de imar affına başvurarak üstündeki evi ruhsatlandırabiliriz.
Sizce nasıl bir başvuru yöntemi izlemeliyiz? Yıllardır su ve elektrik faturasını ödemiş olmamız bize bir hak verir mi? İmar affından yaralanabilir miyiz?
Deniz hn.,
Öncelikle ilgili muhtarlıkla görüşerek sizin evinizle ilgili bir kayıt tutulup tutulmadığını tespit etmelisiniz. Daha sonra Gönen ilçesindeki Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’nün arşivlerinden bu arsanın varsa bir dosyası incelemelisiniz.
Eğer Tapu kadastro kayıtlarında burası hazine adına tescil edilmiş ise arsanın binanın oturumu kadar alanını yani taban alanı 120 m2 ise bu alanı “imar affı” kapsamında satın alabiliyorsunuz.
İlgili arsanın dosyasının incelenmesi halinde daha sağlıklı bilgi verebilirim.
Teşekkürler.
Merhaba,
Her katta bir daire olan bir apartmanda bize ait olan konutu ticari olarak kullanmaktaydık. Apartmanın iskanı var. İmara aykırı herhangi bir eklenti yok. Sadece kendi bağımsız bölümümüzün kullanımını konuttan ticariye çevirmek için imar barışına başvuracağız. Sormak istediğim şu:
1-Bağımsız bölüm alanı kısmına kendi dairemizin brüt alanı yazılırken, buna apartman boşluğu ve apartman merdiven alanı da dahil edilecek mi? Yoksa sadece kendi dairemizin dıştan dışa brüt alanı mı yazılacak?
2-Toplam ticari alan ve toplam konut alanı bilgileri de soruluyor. Tek ticari kullanım bizim dairemiz ise toplam konut alanını iskanda yazan toplam inşaat alanından bizim bağımsız bölümün brüt alanını çıkartarak hesaplayabilir miyiz? Apartman kolidoru ve merdiveni bu metrekare hesaplarını etkiler mi?